Játékszabályzat (RP)

Innen: GTA: Hungary Wiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A szerveren kötelező betartani egy bizonyos szabályzatot ahhoz, hogy a rendszer ne boruljon fel és zökkenőmentes játékélményt tudjunk biztosítani számotokra.

A szerverre regisztráló játékosok a regisztráció létrejöttével elfogadják a szabályzatot, és a megszegésével maga után vont következményeket.

Fenntartjuk a jogot arra, hogy a szabályzatot bármikor megváltoztassuk. A szabályzat nem tudása nem mentesít senkit a büntetése alól!

A szerver szabályzata vonatkozik a játékon belüli weboldalakra is, akkor is, ha azok (játékon kívüli) böngészőkön is elérhetőek. (Pl.: Lifeinvader oldal)

Tartalomjegyzék

Alapvető RP szabályok

Alapelv

A szerver RP, azaz szerepjáték játéktípus alapján fut. Ez azt jelenti, hogy a szerveren minden játékos egy-egy szerepet, karaktert személyisít meg. A szórakozás részét az adja, hogy itt bármilyen szerepet alakíthatunk, legyen az akár rendőr, drogbáró, kommandós, fegyvercsempész vagy csak egy egyszerű polgár.

Ahhoz, hogy a realitás meglegyen, komoly ám egyértelmű szabályokhoz kötve kell játszani. Az elv egyszerű: pont úgy, ahogy a valóságban is történik. Tehát, nem szabad a valóságnak ellentmondó tetteket végrehajtani pl. civil, taxisofőrként lefegyverezzük a fegyvert másra szegező rendőrt.

A játék során törekedni kell arra, hogy mindent a lehető legpontosabban játszunk el, úgy hogy az a többi játékos számára is érthető legyen. A játék során törekedni kell arra, hogy a lehető legvalósághűbben valósítsuk meg a karakterünket, minden szituációban kötelességünk a lehető legszabályosabban, az RP- és szerver szabályaihoz hűen játszani.

Más játékosok játékának tisztelete

A szerepjáték egy nem a győzelemre fókuszált játékstílus, hanem a szituációk megéléséből adódó szórakozás és a közös játékkal szerzett öröm. Ezért a szerepjáték során fontos az egymás számára való kölcsönös engedés.

Ezek alapján:

 • Ha valakinek nyílt vagy titkolt szándéka más játékának tönkretétele
 • Ha valakinek nyílt vagy titkolt célja a más játékosok feletti uralkodás
 • Ha valaki semmibe veszi a másik játékát, csak a saját (IC és OOC) érdekét lebegteti folyton a szeme előtt, ezzel nem hagy lehetőséget más játékosok érvényesülésére és szórakozására
 • Ha valaki OOC érzelmeit és dühét a szerepjátékban fejti ki más játékosokra

Az szembemegy a szerepjáték elveivel és súlyosan rombolja a többi játékos élményét, ami tűrhetetlen magatartást bizonyít és mérgezi a közösséget és annak a szerepjátékban vetett bizalmát.

Az ilyen játékstílust tanusító játékosok pontos és részletes bizonyítékok meglétével és alátámasztó magyarázat megléte alapján büntethetőek.


Közlekedés

 • Tilos az alapmunka járműveinek magáncélra való használata.

Járművel való ölés, elütés, gázolás (DB)

 • Tilos a nyomós indok nélküli járművel való elütés, elsodrás, gázolás.
 • A járművel tilos ráállni más játékosra.
 • A járműből szabadon lehet használni a fegyvereket, azonban a DM szabályai vonatkoznak erre.

Irreális közlekedés

A szerveren büntetendő a szándékos irreális közlekedés, ami ellentmond az átlag életben bevett szokásnak.

Néhány szemléltető példa, amit a szabály korlátoz:

 • Kaszkadőröket megszégyenítő, filmbe illő mutatványok
 • Alapmunka járművekkel történő irreális közlekedés
 • Az adott jármű a terepviszonyoknak nem megfelelő használata (földig ültetett sportautó magas sebességgel <-> aszfaltozatlan, nehéz terep)

Indoklás: Persze, a valóságban egyesek megcsinálják ezeket, azonban gondoljunk bele, hogy a valóságban milyen körülmények között, milyen emberek csinálnak ilyeneket. Ha meg van engedve ez egy szerepjáték szerveren, akkor a játékosok bizonyos része meg fogja ezeket tenni büntetetlenül, ami rontja a szerver összképét a szerepjáték szempontjából. Az ilyen jellegű játékra rengeteg lehetőség van, köztük maga az alapjáték, ami remekül megfelel ennek, a szervernek nem ez a célja.

Autós üldözés

 • Az autós üldözés során, ahogyan az üldözött és az üldöző, kieshet az üldözésből.
  Példa: Leborul egy szerpentinről a völgybe.
  Üldöző esetén: Nem folytathatja az üldözést.
  Üldözött esetén: Elfogva. A rendvédelem folytatja az RP-ét.
 • Üldözés során elvárt a kölcsönös engedés a másik számára.
  Példa: Ha manőverrel kilöktek és beszorítottak, akkor fogadd el. Ha leborultál a völgybe, akkor fogadd el.

A szabályok betartatása

A szabályok betartására úgynevezett Adminisztrátorok (röviden: adminok) ügyelnek. (Ők egyébként több célt látnak el, olvass többet az adminokról és feladatukról.) Az adminok döntenek a kérdéses ügyekben. A szabályzathoz hűen kell eljárniuk, jogukkal nem élhetnek vissza. Az adminok mérlegelnek, de a saját Büntetőkönyvükhöz méltóan kell eljárniuk, azonban bizonyos esetekben másképp is eljárhatnak.

Fenntartjuk a jogot, hogy a csapat valamint a vezetőség szabályzattól eltérően döntsön és tiltson el egyes személyeket, játékosokat a projekttől.


Játékosok alapvető jogaik

Megillető jogok:

 • Egy játékosnak joga van a szerveren való játékhoz, ha nem áll kitiltás alatt.
 • Egy játékosnak joga van arra, hogy ha szabálytalanságot észlel egy másik játékos játékában, figyelmeztesse magát a játékost a szabálytalanság elkövetéséről (nem számonkérés szerűen) vagy azt jelentse a csapat (adminok) felé.
 • Egy játékosnak joga van a szabálytalan játékot, szituációt visszautasítani és az ellen lépéseket tenni adminisztrátortól kért segítséggel vagy panaszkönyv formájában.

Nem megillető jogok:

 • Egy játékosnak nincs joga a szabályzat visszautasítására. Szerveren való játék és a fórumon vagy Discordon való tevékenység során mindig követnie kell a szabályzatot.
  Még akkor sem, ha nem a karakter tulajdonosa követte el a szabálytalanságot. (pl. a testvérét odaengedte játszani a számítógépéhez a karakterével)
 • Egy játékosnak nincs joga visszautasítani a moderátori és adminisztrátori intézkedést.
 • Egy játékosnak nincs joga akadályozni vagy félrevezetni az adminisztrátort vagy az adminisztrátori eljárást.
 • Egy játékosnak nincs joga visszautasítani, félbehagyni a megkezdett szabályos (RP) szituációt.
 • Egy játékosnak nincs joga a másik játékossal (vagy csapattaggal) szembeni tiszteletlenségre, rágalmazásra, sértegetésre.
 • Egy játékosnak nincs joga félrevezetni (OOC jeleggel) játékostársait.

RP alóli kilépés

RP alóli kilépés az, amikor egy játékos egy megkezdett RP szituáció alól kilép. A felek megegyezése alapján vagy adminisztrátori engedéllyel eltekinthető a szabályzattól.

 • Amennyiben a játékos tud róla, hogy mennie kell, azt a szituáció elején jeleznie kell.
 • Kilépés esetén RP folytatás ítélhető meg.
 • Megkezdett boltrablás után 30 percig a (rabló) játékosnak fent kell maradnia a szerveren.

Kommunikáció, csevegés

A játékban a Chat két fő részre bomlik: IC (=In Character =Karakterben) és OOC (=Out Of Character =Karakteren kívül). Ennek célja, hogy a játékosok el tudják különíteni a szerepet a való élettől. Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy az IC részbe sose vigyünk be külső információt (amit a karakterünk nem tud), mert az MG-nek minősül!

 • IC: Arra szolgál, hogy a karakterünket úgymond „beszéltessük”. Tehát, ha a karakterünkkel mondani akarunk valamit a szerepben, akkor az IC chatet kell használnunk.
  • HASZNÁLATA: A chatet megnyitva (T gomb lenyomásával), elkezdjük írni a kívánt szöveget.
 • OOC: Arra szolgál, hogy a játékos (aki a számítógép előtt ül) szóljon a többi játékos számára, a karakterünk szerepén kívül.
  • JELE: (( SZÖVEG ))
  • HASZNÁLATA: A chatet megnyitva (T gomb lenyomásával), a /b [KÍVÁNT ÜZENET] parancsot használva tudunk OOC üzenetet küldeni.

Az IC kommunikációnak mindig magyar nyelven kell történnie és kerülni kell a más nyelvű szavak használatát (pl.: bro, dawg, damn, whats up, cool stb.).

OOC információk IC felhasználása (MG)

Tilos az OOC szerzett információk, adatok IC felhasználása. Ez MetaGamingnek (MG) minősül.

Szintén tilos más játékosok MetaGamingre való buzdítása vagy annak megpróbálása.

OOC kommunikációra vonatkozó szabályok

 • Tilos más játékosok szidalmazása, rágalmazása.
 • Tilos más játékosok obszcén szavakkal illetése.
 • Kerüljük a trágárkodást, káromkodást.
 • Tilos a más játékossal szembeni tiszteletlenség.
 • Tilos a másik játékos bántása, hergelése és a játékosokkal való kötözködés.
 • Tilos más ember, játékos megszemélyesítése.
 • Tilos a mások és a saját aktív (éppen folyó) RP szituációinak zavarása, akadályoztatása és megakasztása az adott helyzetben nem releváns OOC lefolytatott kommunikációval. Szabálytalanság felmerülése esetén törekedni kell a minél gyorsabb megbeszélésre és a szituáció folytatására.
 • Tilos más játékos munkájának - a játékos befektetett idejét, munkáját és érzelmeit nem kímélve - burkolt vagy nyílt leszólása, nem építőjellegű kritizálása vagy becsmérlése.

Az OOC szabályok az összes platformon érvényesülnek.


Cselekvések, történések

A játék korlátai miatt a szerepjáték úttörői létrehozták a láthatatlan cselekvésekre és történésekre szóló parancsokat, amik ma már az RP alapját képezi. Ezek a /me és a /do parancsok.

/me - cselekvések kifejezése

A /me parancs arra szolgál, hogy a karakterünk cselekvéseit kifejezzük. Ezeket általában csak láthatatlan cselekvések kifejezésére használjuk, azonban nem tiltott látható cselekvések pontosítására (pl.: lassan szippantgat a cigarettába), de látható cselekvések egyszerű kifejezésére tilos használni (pl.: elindul a városháza irányába). A láthatatlan cselekvéseket úgy kell érteni, hogy amit a játékban nem látunk, de a szerepjáték szempontjából fontos lehet, például a nyakkendő megigazítása vagy a cipőfűző bekötése. A /me parancsot általában E/3. (ő) személyben használjuk jelen időben.

Fontos tudni, hogy csak azokat a cselekvéseket fejezhetjük ki ezzel a paranccsal csak, amit a karakterünk végez és az mások által látható. Így érzelmek, gondolatok kifejezésére nem használható a /me parancs.

 • PÉLDA: /me megigazítja a nyakkendőjét. => * James R. Brown megigazítja a nyakkendőjét. *
 • HASZNÁLATA: A chatet megnyitva (T gomb lenyomásával), a /me [CSELEKVÉS LEÍRÁSA] parancsot használva. (Lásd lentebb: #/do - történések kifejezése)

A /me kifejezésének mindig magyar nyelven kell történnie és kerülni kell a más nyelvű szavak használatát (pl.: a bro irányába mutat egy victoryt; a dawg felé fordul).

/do - történések kifejezése

A /do parancs arra szolgál, hogy kifejezzük a karakterünk körülötti történéseket. A parancsot szinte mindig láthatatlan történésekhez használjuk, azonban nem tilos a környezetet sem leírni vele (például: a nap tüzesen süt). A láthatatlan történéseket úgy kell érteni, hogy amit a játékban nem látunk, de a szerepjátékban megtörténik, például leesik az asztalról a bögre és az földet érve széttörik. A /do parancsot általában E/3. (ő) és T/3. (ők) személyben használjuk jelen időben vagy múlt időben.

Fontos tudni, hogy azokat a cselekvéseket is ezzel a paranccsal fejezzük ki, ami a karakterünkkel történik, azonban az a karakter akaratán kívül történt meg vele. Ilyen történések, például a külső behatások (pl. csonttörés), a karakter testének reakciói (pl. kézremegés). Más játékosok cselekvéseit, amit mi /me használatával írnánk le, azt nem írhatjuk le /do paranccsal, illetve nem erőltethetünk rá másokra sem történéseket. (Lásd lentebb: #ForceRP)

Idő múlását és gondolatokat tilos kifejezni. (Pl.: /do eltelik tíz perc. ÉS /do Bob azt gondolja, hogy James csúnya.)

 • PÉLDA: /do Meggyullad a cigaretta vége. => * Meggyullad a cigaretta vége. *
 • HASZNÁLATA: A chatet megnyitva (T gomb lenyomásával), a /do [TÖRTÉNÉS LEÍRÁSA] parancsot használva.

A /do kifejezésének mindig magyar nyelven kell történnie és kerülni kell a más nyelvű szavak használatát (pl.: Sad arcot vág a broja halála hallatán; A cigiből weed szag árad).


/try - megpróbál

A megpróbál (azaz /try) parancs egy lehetőség. Nevéből adódóan megpróbálhatunk valamit, amivel a véletlenre bízzunk egy cselekvés kimenetelét.

Használata egyes szituációkban egy plusz lehetőséget jelenthet számunkra.

 • A játékosok kötelesek a megpróbál végeredménye alapján tovább folytatni az adott szituációt.
 • Tilos lehetetlen cselekedetekre használni vagy olyan szituációkban amikor nem tehetné meg a karakter.
 • Tilos a sorozatos rövid időn belüli próbálkozások ugyan arra vagy közel hasonló cselekvésre. (pl. nem sikerült kiszabadulnia leszorításból és te ezért beírod újra a parancsot sikerességet remélve)

ForceRP

A szerveren tilos a másik játékosra ráerőltetni a saját akaratodat, mely ellen ő nem tud tenni. Ezt cselekedetet nevezzük ForceRP-nek (= ErőltetettRP).

 • Az áldozatnak lehetőséget kell adni, hogy ellenálljon. (/do)
 • /do: Kérdésben meg kell adni a lehetőséget az ellenállásra.
példa: Egyik fél: /do Ellenáll?; erre a másik fél: /megpróbál ellenállni
A válasz adás erre a kérdésre kötelező. A játékosnak nincs joga visszautasítani a megkezdett szabályos (RP) szituációkat).

Indíték nélküli ölés, támadás (DM)

A szerveren tilos az indíték, nyomós indok nélküli ölés, támadás (az ún. DM, azaz Death Match).


Revenge Kill (RK)

Gyilkosságból adódó halál után tilos visszamenni a még folyamatban lévő szituáció helyszínére és megölni gyilkost.

Röviden: Tilos a halál utáni bosszú és visszatérés a halál helyszínére.


Spawn Kill (SK)

A szerveren tilos a játékba épp csak belépett vagy házba belépő, házból kilépő játékos megölése (az ún. SK, azaz Spawn Kill).


Halál

Ha a karakter meghal, akkor a halál szituációját, történetszálát és részleteit a karakternek el kell felejtenie. Ha ez több napra nyúlik vissza, akkor azokat is. Ezen szabály megszegése MetaGamingnek minősül. Ha egy karakter meghal egy szituációban, akkor a jelenlévő túlélőknek is megszakad ott a halott karakter ottani története. Értendő úgy, hogy ha folytatódik a történetszál, abba a halott karakter nem vonható be ismét.

HalálRP

Tilos a halállal való visszaélés vagy annak megpróbálása. Értendő ez alatt az, hogy bizonyos szituációkból a halál gyorsabb, egyszerűbb megoldást jelenthet, így ezzel akarunk kibújni a további szituációk alól.

Gondoljunk csak bele. A valóságban sem törekednek a halálra az emberrablók, mert üldözi őket a törvény.

CK - avagy új karakter kezdés

A szerveren lehetőséget adunk a CK-ra (jelentése: Character Kill = Karakter megölése), ami annyit tesz, hogy ha a játékos úgy dönt, hogy új karaktert akar készíteni, akkor a régit megöli.

Ez a folyamat fél-automatizált és a kérvényezésére az UCP-én keresztül van lehetőség. A félautomata rendszer azt jelenti, hogy egy kérvényt kell írni, ami elfogadása esetén a rendszer automatikusan végzi el a CK folyamatát.

A CK egy remek lehetőség, azonban sok mindent befolyásolhat a szerveren lévő tevékenységekben, ezért néhány fontos szabályt hoztunk létre ezzel kapcsolatban:

 • Nagyon fontos, hogy CK esetén a vagyon egy nagy része elvételre kerül! (Nem feltétlen az, amit szeretnénk is megtartani!)
 • Tilos a vagyon elvétel kijátszása.
  Az ebben résztvevő minden szereplő komoly büntetésre kerül!
 • A CK egy teljesen új karaktert hoz létre, így a régi semmilyen RP szituációját nem lehet folytatni ugyan abban a formában.
  Ebből kifolyólag magunk nem adható ki tovább annak a karakternek.
 • Az „oda-vissza CK” nem lehetséges, tehát ha megölted a régi karaktered, azt később nem folytathatod egy újabb CK segítségével.
 • Huzamosabb időnek kell eltelnie az elfogadott CK kérelmek között játékosonként. (min. 3 hónap)
 • Kivétel: Egy minimum 5,000 karakterből álló (az új karakterre vonatkozó) karaktertörténet megírása esetén 1 hónap után megadható a CK.
 • CK során nem vihető át indok gyilkosságra vagy bosszúra a régi karakterről az új karakterre.

Hősködés (PG)

A karakterrel tilos olyan cselekedetek végrehajtása, amire nem lenne képes. Azaz a szuperhős-szerű tettek végrehajtása vagy halált nem ismerő lépések tétele.

Szerver szpecifikus szabályok

Nevek

Az RP-ben minden játékosnak a valóságnak megfelelő nevet kell használnia a karakterén.

Formátum: Keresztnév Vezetéknév

A szerveren kötelező a külföldi névválasztás, főként az amerikai, mivel Amerikában játszódik a szerver. A magyar neveket csakis komoly háttértörténet megírása esetén lehet használni! Miért? Mert a magyar RP közösség hajlamos a magyar nevek adására, így még kisebbségben is lehetne az amerikai név, amit valljunk be nem néz ki jól egy amerikai városban.

Tilos hírességek, politikai személyek és híres kitalált karakterek (pl. könyvek, híres sorozatok, játékok hősei, szereplői - pl. Harry Potter, Trevor Phillips) neveinek használata.


Csalások és visszaélések

 • Szigorúan tilos bármilyen külső program használata, amely előnyszerzést nyújt a többi játékossal szemben vagy befolyásolja a játékos és más játékosok játékélményét, a szerver működését! (Ide sorolható az alapjáték modolása is)
 • Szigorúan tilos a játék- és szerverhibák kihasználása! Ezeket a játékos köteles jelenteni az admincsapat felé!
 • Az adminnak tilos visszaélni az adminisztrátori joggal, ezzel előnyhöz juttatva más játékost vagy saját magát!
 • Tilos visszaélni más játékos bizalmával, ezzel magunkat vagy más játékosokat előnyhöz juttatva! (OOC! pl.: játékos átverése egy új fejlesztéssel, amivel mi nagy pénzt csikarhatunk ki tőle)
 • Tilos visszaélni más játékos személyes adataival, jelszavaival amiket ő szándékán kívül juttatott nyilvánosságra!
 • OOC tevékenységért nem adható, kérhető, követelhető IC pénz, vagyon vagy tartalom.

Büntetések

A szabályzat megszegése esetén több fajta büntetés szabható ki:

 • Kick = Kirúgás
 • Warn = Figyelmeztetés
 • Meghatározott idejű Ban = Kitiltás egy bizonyos ideig
 • Határozatlan idejű Ban = Kitiltás meghatározatlan ideig

Az adminok a büntetés kiszabása előtt mérlegelik a szabálysértés súlyosságát és a Büntetőkönyvhöz méltóan járnak el! Speciális esetekben másképp is eljárhatnak!

A büntetések súlyossága az Admin büntetőkönyv oldalon olvasható.


Kereskedés a valóságban

A játékban elért vagyon csupán virtuálisan létezik. A felhasználókkal és vagyontárgyakkal (pénz, jármű, ház, karakter, frakció stb.) szigorúan tilos a valóságban való kereskedés. Ennek megszegése az eladó, a vevő és az ebben résztvevő egyéb játékos(ok) örökös kitiltásához vezethet a szerverről!

Prémium tartalmakkal való kereskedés

Tilos a Támógatói Pontokkal vásárolt vagy hozzáférhető tárgyakkal, tartalmakkal való kereskedés. Ennek megszegése az eladó, a vevő és az ebben résztvevő egyéb játékos(ok) örökös kitiltásához vezethet a szerverről!


Felhasználó

Egy személy legfeljebb egy felhasználót regisztrálhat, birtokolhat és használhat. Amennyiben egy játékos több felhasználót regisztrál és/vagy birtokol/használ, azt örökre kitilthatjuk a szerverről.

Kivétel: Speciális esetekben, a vezetőség beleegyezésével


Közösség

Célunk egy családias közösség kialakítása, ahol mindenki barátságosan, segítőkészen viszonyul a másik játékostársához. Ha ennek a megvalósítását valaki akadályozza, vagy bomlasztja a közösséget (akár a szerveren kívül) jogunkban áll eltiltani a projekttől.


Kép- és videókészítés, a szerver hirdetése

A szerveren bárki szabadon készíthet képeket, videókat azokat feltöltheti megosztó oldalakra és hirdetheti ezzel a szerver, de ha ez a szerver szándékos rossz színben való feltüntetésére irányul, akkor a játékost (és az ebben résztvevőket) azonnali, örökös kitiltással büntetjük.

A készített anyagokon nem szerepelhet más játékos felhasználóneve, jelszava és titkos azonosítója sem.


Tört játék

A tört (azaz nem eredeti) játékkal játszó játékosok örökös kitiltást kaphatnak a szerverről.


Brutalitás, szexualitás

Bár, a Grand Theft Auto V PEGI: 18+ besorolás alá esik, ami azt jelenti, hogy 18 éven aluli játékosok nem játszhatnának a játékkal, így a szerveren sem. Az ez ellen való fellépést nem érezzük feladatunknak, azonban a szerver lehetőséget adhat bizonyos szituációkra, amelyek negatívan érinthetik a fiatalkorú és az erre érzékeny játékosokat. Ennek okán jött létre az alább olvasható szabályzat. (A GTA: Hungary továbbra sem vállal felelősséget a játék során bekövetkezett, a játékosokra gyakorolt negatív hatásokért.)

A szerveren tilos a jó ízlést sértő, brutális vagy morbid szituációk véghezvitele más játékosok közelében egyértelmű (OOC) írásbeli beleegyezés nélkül, azok karaktereivel és/vagy a saját karakteren, beleértve:

 • Szex, szexuális megerőszakolás
 • Szexuális zaklatás
 • Kínzás, csonkítás
 • Állatkínzás, csonkítás
 • Holttestgyalázás
 • Önsértés, öncsonkítás vagy részletezett öngyilkosság
 • Jó ízlést sértő, brutális és/vagy morbid cselekedetekre való ráerőltetés

Ezen szabály megsértése akár azonnali, meghatározatlan idejű (örökös) kitiltást eredményezhet a szerverről.


Szerver/játék korlátai és azok hatása az RP-re

 • Tilos olyan dolgok eljátszásából előnyt szerezni, amikre a szerver nem ad lehetőséget, emiatt más játékos nem tudhat róla és nem tudja kideríteni vagy nem tud ellene semmit tenni. (pl. drogok elrejtése a kocsi kárpitja alá, hogy a rendőrök ne találják meg)

Tárgyak, vagyon

 • Tilos más játékosoktól kulcsokat és járműveket elvenni, és azt megtartani.
Az nem tartozik ide, amennyiben a játékostól RP elveszik a kulcsot, és az elkövetkezendő 5-10 percen belül vissza is adják azt.

Megmotozás és tárgyelvétel

 • Motozáskor és tárgyelvételkor mindig ügyelni kell a ForceRP elkerülésére!
 • Kivétel: Megkötözött játékos esetén.
 • A megmotozásnak lehetőleg minél részletesebbnek kell lennie. (me, /do haszálata)
 • A tárgyak elvételét (és adását motozáskor) mindig le kell írni. (me, /do haszálata)

Animációk

A szerveren lehetőség van animációk használatára, azonban ezek használatát néhány szabály korlátozza:

 • Tilos az azonos animációk indokolatlan, egymás utáni folyamatos használata. (pl. folyamatos egymást követő füttyentés)
 • Tilos a szerepjáték szempontjából indokolatlan animációk használata (például szórakozás céljából). Ez az ún. AnimFUN cselekedet. (pl. táncolás a városháza előtt)
 • Tilos az animációkat irreális, hihetetlen helyeken és olyan helyzetekben használni, ahol egyébként a valóságban nem lehetne. (pl. fekvés egy széken, ahonnan a karakter lelóg)
 • Tilos a ragdoll (alapértelmezetten: [O] gomb) értelmetlen, indokolatlan használata, az ún. RagdollFun. (pl. leesés a lépcsőről, majd ismét és ismét)
 • Az animációkkal helyettesített cselekvéseket NEM szükséges paranccsal (/me és /do) is véghez vinni. (pl. integetés, mutogatás)

Hirdetés

 • Tilos vezetőségi engedély nélküli weboldal, klán, játék vagy egyéb közösségi alapú kezdeményezés hirdetése.
 • Tilos más GTA szerepjáték szerverek hirdetése.

IG hirdetés lehetősége

 • A hirdetésekre vonatkoznak az RP szabályai.
 • A hirdetésekben tilos OOC üzenetek közzététele.
 • Kivétel: Helyszín pontosítása és külső szerverrel kapcsolatos oldalra utalás, azonban OOC jelekkel. (pl. (( 1-es őrs )) vagy (( fórum )))
 • A hirdetők megóvása és a hirdetési felület tisztán tartása érdekében tilos a hirdetésekben való illegális drogok, fegyverek árulása, hirdetése valamint tilos rablás, lopás céljából való hirdetés vagy hirdetésre jelentkezés.

Fegyver elővétel

A fegyver elővételt mindig le kell RP-ni, kivéve abban az esetben amikor a szituáció nem hagy időt rá.

Pl.: Ha tüzet nyitnak rád.

A bindek használata a fegyver elővételhez szigorúan tilos!


Korlátozó cselekedetekre vonatkozó szabályok

Lefogás, visszatartás

 • Egy játékos az RP szabályokhoz hűen visszatarthatja, lefoghatja a másik játékost.
 • A másik játékos próbálkozhat, ellenkezhet az RP szabályai szerint. Ha a próbálkozás (/try) sikeres, akkor a letartó játékosnak el kell engednie.

Megkötözés

 • Az RP szabályokhoz hűen kell a kötelet elővenni. (/me, /do használata)
 • A megkötözést végző játékosnak az RP szabályokhoz hűen kell a megkötözést elvégezni. (me, /do haszálata; forcerp kiküszöbölése)
 • A megkötözött játékos nem szabadulhat (/try) a megkötözésből. (más játékosnak kell levennie)

Bilincselés

 • Az RP szabályokhoz hűen kell a bilincsét elővenni. (/me, /do használata)
 • Az RP szabályokhoz hűen kell a bilincselést elvégezni. (me, /do haszálata; forcerp kiküszöbölése)
 • A lebilincselt játékos nem szabadulhat (/try) a bilincsből.

Zsák

 • A zsák fejre való húzásakor mindig ügyelni kell a ForceRP elkerülésére!
 • Kivétel: Megkötözött játékos esetén.

Sokkolás

 • A sokkoló elővételére érvényes a fegyverek elővételére vonatkozó szabályok.
  Bindelés tilos!
 • A lesokkolt játékos nem menekülhet tovább, ha a sokkoló oda tud érni addig hozzá, míg a sokkoló hatása alatt van.

Kerékbilincselés

 • A kerékbilincset RP hűen kell felhelyezni. (részletes /me és /do használata)
 • A kerékbilincset csak közterületen álló, szabálytalanul parkoló járművekre lehet felhelyezni.
  Bűncselekményben résztvevő jármű: A járművet ilyenkor el kell vontatni és lefoglalni.
  Sikátor, parkolók, magánházak előtti udvar (stb.) nem minősül közterületnek.
 • A bilincs nem helyettesíthető kerékbilinccsel.

Frakciókkal kapcsolatos szabályok

Alább találhatóak a frakciókkal kapcsolatos kikötések, szabályok.

Frakciók felépítése

A frakciók három részre oszlanak:

 • Tag, tagság: Az összes frakció tag, akik nem vezetik a frakciót.
 • Alleader: A frakció leader által választott személyek, a leader segédjei, akik a frakció vezetését végzik.
 • Leader: A frakciónak a legfőbb vezetője, minden esetben egyetlen személy képviseli.

Tagság

 • Tilos az úgynevezett „frakció jumperkedés” azaz a frakciók gyors váltogatása.
Például minden héten másik frakcióba jelentkezik.
 • A játékos tevékenysége nem irányulhat arra, hogy kirúgják a frakcióból.
 • Tilos a frakció tárgyainak lopása.
Például a rendőrök elteszik a szolgálati fegyvert.
Például a mentősök elteszik a gyógyszert, elsősegély csomagot.
 • Tilos a frakció járműveinek magáncélra való használata.
Például a rendőrautóval kocsikázik, hogy a saját autójából ne fogyjon az üzemanyag.
 • Tilos frakció szolgálatban a magán járművek használata.
 • Kivétel: Olyan frakciók, melyek nem rendelkeznek szolgálattal.

Leaderek és alleaderek

 • Tilos a frakció kasszából való magáncélú pénzlevétel.
 • A frakció vezető köteles a frakció tagjai számára normális fizetést beállítani.
Például mindenkinek $1, $2 vagy $10, $20 fizetést állít be.
 • A frakció vezetők fizetése nem lehet kiemelkedően nagy a többi tag fizetéséhez képest.
 • Maximális eltérés a legalacsonyabb és legmagasabb fizetés között arányosan 1:7 lehet.
Például a tagoknak $300 - $400 a fizetésük, a leadernek pedig $5000.
 • A frakció vezető nem kötelezheti a tagjait a szabályszegésre.
 • A frakció vezető nem kérhet pénzt és egyéb értéket a tagjaitól, hogy ők magasabb rangra jussanak.
 • Tilos az illegális tevékenység és annak engedése más tagoknak, ha IC tudomást szereznek róla.

Médium frakciók

 • A médium frakcióknak tilos a nyílt és burkolt uszító cikkek írása, interjúk készítése más játékosok és frakciók ellen. Ezeknek OOC céljuk nem lehet!
 • A médium frakcióknak a más frakciókkal kapcsolatos cikkek megírásakor meg kell kérdezni egy vezetőt vagy egy a frakció vezetői által kijelölt szóvivőt a cikkekkel kapcsolatban, mielőtt azt publikálnák. Az ő mondanivalójukat megmásítani nem lehet!
 • A médium frakciók nem hirdethetnek illegális összejöveteleket, rendezvényeket stb.
Indoklás: IRL sem teszik.
 • Az egyes eseményeknél, történéseknél törekedniük kell az objektív vélemény felismerésére és annak továbbadására.
Cél: más játékosok vagy szemtanúk megkérdezése, interjúzása stb.
 • Tilos az olyan alaptalan cikkek, interjúk készítése, megírása, amik befolyásolhatják mások RP szituációit. ("kamucikkek"; "Fake News")
  • A fantázia hírek engedélyezettek, sőt színesítik a játékot.
  Példa: Jessica Cotillard színésznőt meggyilkolták hajnalban San Fierroi otthonában. A rendőrség nyomoz az ügyben.

Járműszerelő frakciók

 • A járműszerelő frakciók tagjainak tilos a rendszer által kiszabott tuningolási/átfestési ártól többet elkérni a vásárlóktól. (Szerelés nem tartozik ide.)

Sürgősségi frakciók

 • Az ellátási számlák összegét az ellátási jegyzék alapján kell meghatározni, azok összege az abban leírtaktól nem térhet el.

Rendvédelmi frakciók

 • A rendvédelmi tag köteles közölni a szabályszegés okát.
 • Tilos az indokolatlan bírságolás.
 • Tilos az indokolatlan bebörtönzés.

Illegális tevékenységekkel kapcsolatos szabályok

Alább találhatóak az összes illegális tevékenységgel kapcsolatos kikötések, szabályok. Ezek a szabályok nem csak bandákra vonatkoznak!

Rablás, lopás

Rablás és lopás alkalmával tárgyakat, fegyvereket és pénzt lehet elvenni, a bankszámláról való pénzlevételt valamint kulcsokat (kulcsokat nem csak rablás esetén) nem lehet kérni, követelni.

A rablás és lopás értéke nem haladhatja meg a $15000 értékhatárt személyenként. Tehát, ha például elveszel tőle $15000 pénzt, akkor már mást nem vehetsz el tőle.

 • Kivételt képez: Fegyverek és drogok. Ezekből bármennyit el lehet venni.

Az áldozatnak van lehetősége a védekezésre:

 • Közelharci fegyveres támadás esetén megpróbálhat (/try) kiskaliberű lőfegyvert rántani, ha van nála. Ha sikerül, akkor a rabló köteles engedelmeskedni, nem folytathatja a rablást.
 • Ha a támadónál nincs fegyver, akkor az áldozat megpróbálhatja (/try) leütni a támadót. Ha sikerül, akkor a támadó 1 percig nem követheti, az áldozatot. A támadónak ilyenkor ragdollba ([O] gomb) kell raknia a karakterét.
 • Az áldozatot kirablás után nem lehet megölni, ha nem ad rá nyomós okot. (pl. a társai megtámadnak titeket)
Ha például köp egyet az nem nyomós ok.

A segélyhívó által kihívott egységeket tilos kirabolni, amennyiben fegyvertelenek (lőfegyver vagy sokkoló).

Kezdők és alapmunkát végzők vonatkozásában

Alapmunkát végző és kezdő játékosokat tilos kirabolni, megölni.

 • Alapmunkát végző játékosnak minősül akkor is, ha leadja a munkát és ismét dolgozni kezd vagy amíg el nem hagyja az alapmunka helyszínét 500m-es körzetben.
 • Kivételt képez:
  • Ha írásban (OOC), egyértelműen beleegyeznek a szituációba.
  • Ha a kezdő (vagy társai, a kezdő részvételével, vagy az alapmunkát végző) a kezdeményező, akkor a szabály nem vonatkozik (csak) abban a szituációban1.

1: Későbbi szituációban már nem érvényes a kivétel.

Szidás, kötekedés, hergelés

 • Tilos a járókelők hergelése, inzultálása, kivéve ha ezt a szituáció nem indokolja.
 • Banda esetén csak a banda területén lehet hergelni, kötekedni
  • Kivételt képez: más bandákkal való találkozás és a bandák összecsapásának kezdete
 • Előzmény nélkül vagy indokolatlanul a szolgálatban lévő rendvédelmi és közszolgálati szervek tagjait szigorúan tilos szidalmazni, hergelni.
  • Kivételt képez:
   • Ha a bandaterületen a banda van erőfölényben, viszont ilyenkor is csak indokolt esetben.
   • Ha a (előre megírt) karaktertörténet indokolja.
  • Magyarázat: A valóságban sem kötekedünk szándékosan a rendvédelmi szervek tagjaival. Senki sem akarja, hogy bevigyék, lecsukják.

Emberrablás

 • Bármennyi embert el lehet rabolni (ésszerű keretek között), erre nincs korlát.
 • Az egy személyre kérhető váltságdíj nem haladhatja meg a $50000 értékhatárt, összesen pedig a $150000 értékhatárt.
 • Alapmunkát végző embereket nem lehet elrabolni. (pl. taxis, buszos...)
 • A rendvédelmi szervek által beküldött tárgyalót tilos megölni, túszul ejteni.
 • Ha a túsz (vagy túszok) az RP elején jelzik, hogy csak egy adott időpontig tudnak maradni, akkor nem büntethetőek.
 • Jelezni kell az elrablók, rendvédelem és ha van megfigyelő admin számára is!
 • Az emberrablók kötelesek visszaadni a túszokért átadott pénzt, ha a rendvédelem elkapja vagy megöli őket.
 • Az elrabló(k) és az elrabolt között nem lehet megbeszélve az elrablás. (pl. a túsz és az elrablók megbeszélik, az akciót majd elosztják a váltságdíjat)
 • A segélyhívó által kihívott egységeket tilos elrabolni, amennyiben fegyvertelenek (lőfegyver vagy sokkoló).
 • A rendvédelem nem köteles fizetni az emberrablók számára váltságdíjat.
 • Az elrablóknak lehetőséget kell adni valamilyen módon a tárgyalásra.

Csalás és átverés

A szerveren lehetséges az átverés, csalás, azonban csak a $8000 értékhatárig.

 • Példa: Árulsz egy autót, ami nem létezik és előlegbe kérsz 5000$-át (amit meg is kapsz), majd eltűnsz. Ez egy átverés.

Kezdő játékosokat tilos átverni és megcsalni, 8000$ alatt is.

 • Kivételt képez: Ha írásban (OOC), egyértelműen beleegyeznek a szituációba.

Uzsora

A szerveren lehetséges uzsorás hiteleket adni/felvenni, viszont van néhány lekötött szabálya:

 • A hitelbe adott pénzösszeg nincs korlátozva. (Bármennyi pénz adható hitelbe)
 • A visszakövetelhető pénzösszeg nem haladhatja meg a hitelbe adott pénzösszeg ötszörösét. (pl. 1000$ hitel -> max. 5000$-t követelhetnek vissza)
 • Az uzsorások felkereshetik az "ügyfelüket" és követelhetik a törlesztést, akinek az RP szabályai szerint vissza kell adnia. (pl. 5v1 ütőkkel -> játékos fizet)
 • Ha az uzsorások úgy döntenek, hogy nem tudják kicsikarni a pénzüket a játékosból, akkor megölhetik, de innentől kezdve az üzlet teljesültnek lesz tekintve és nem követelhetik tovább az addig adott hiteleket.
 • Ha az uzsorások úgy döntenek, hogy megölik a hitelezett játékost, akkor a hitelezettnek előtte oda kell adnia az összes készpénzét.

Illegális tevékenységek időbeli korlátozása

 • Nagyobb illegális akciókban (pl. emberrablás stb.) ugyanazon játékosok csak 4 naponta egyszer vehetnek részt, kisebb kaliberűekben 1 óránként (pl. rablás, gyilkosság).
 • Kivétel: Ha a szerverben korlátozva van a rendszer. (pl. ATM rablás)
 • Indok: IRL sem rabol el ugyan az a csapat minden nap embert, hogy azokért váltságdíjat kérjenek.
 • Szerverszintű esemény ideje alatt (event; pl. versenyek, Halloween, közösségi találkozók, frakciók vagy csapat által szervezett események stb.) TILOS nagyobb illegális tevékenységek (pl. emberrablás, ATM rablás stb.) végrehajtása.

Bandák

 • Az inaktív bandák (vagy ha a vezérük az) feloszlatásra kerülhetnek az admincsapat által.
  Admin általi feloszlatás esetén nem jár visszatérítés!
 • A banda neveknek szerepjátékhoz hűnek kell lennie. A bandanevek legyenek fantázianevek vagy már meglévő GTA lorehoz köthető bandák.
  Azaz IRL bandanevektől eltérő neveket kell adni. Ez lehet fantázia név vagy már meglévő GTA banda (pl. Ballas, Groove Street Family, Vagos stb.)
 • Ha a bandavezérek és/vagy a bandatagok nem játszanak a játék- és szerverszabályokhoz hűen, akkor az admin csapat dönthet a banda feloszlatása mellett!
  Admin általi feloszlatás esetén nem jár visszatérítés!
 • A banda vezérség nem átruházható a bandák pályázati folyamata miatt.

AFK és várakozás

 • A távollét (AFK) kirúgást (kick) von maga után a szerverről.
 • Tilos a járműkereskedéseknél várakozás.

Jelentés a csapat felé

A szerveren előfordulhatnak hibák és szabályszegések. Ezeket a játékosoknak érdekük jelenteni, hiszen a csapat nem feltétlenül szerezhet róluk tudomást.

 • A játékhibákat a hibák jelentésére létrehozott Bugtracker oldalon lehet jelenteni. (https://bugs.gtarp.hu/)
 • A szabályszegéseket a játékban az adminisztrátorok felé (/report) lehet jelezni, vagy a fórumon panaszkönyv formájában. (https://forum.gtarp.hu/)

Szándékos hamis, alaptalan bejelentés

A szerveren (és fórumon egyaránt) büntetendő a szándékos hamis és/vagy alaptalan bejelentés tétele, ugyanakkor büntetendő a jelentésekre szolgáló felületek (és parancsok) nem arra való használata.

A büntetés terjedhet a figyelmeztetéstől, a némításon és adminjailen át akár a kitiltásig.

Bosszú panasz

Büntetendő a bosszú céljából tett bejelentés, panaszkönyv nyitás. (Az úgynevezett „Ha megdöglött a lovam, akkor dögöljön meg a szomszédé is.” alapon)

Például, ha egy szituáció miatt panaszt nyitnak rád, amit rád kiszabott büntetéssel lezárnak és te panaszt nyitsz a panasztevőre.